Este dieta Dukan o porcarie cu efecte secundare?

Raiul carnivorilor: cei care urmeaza dieta Dukan nu mananca altceva decat carne timp de o saptamana

Cand e vorba de slabit rapid, dieta Dukan chiar isi face treaba: in graba de a slabi  pentru nunta, o colega a dat jos 5 kg si nu s-a simtit infometata niciodata.

Dar cati dintre cei care au urmat aceasta dieta se pot lauda ca sunt mai slabi dupa cativa ani ?
In absenta unui studiu clinic pe termen lung al dietei Dukan, revista franceza pentru femei “ Journal des Femmes Sante” a cautat raspunsuri printr-un chestionar la care au raspuns aproape 5000 de oameni care au urmat dieta.

Francezii, pana la urma, au avut de a face cu aceasta dieta mai mult decat noi – dieta doctorului Dukan a fost publicata in Franta acum peste un dceniu. Concluzia acestui raport – numita “Dieta Dukan – si dupa aceea?” – a aratat ca, in ciuda slabirii rapide de la inceputul dietei, majoritatea oamenilor puneau inapoi greutatea care o pierdusera.

Dupa 2 ani, 75 de procente de oameni au luat inapoi in greutate, un numar care a ajuns la 80 de procente dupa 4 ani.

Daca nu ai incercat  dieta Dukan, ea este formata din 4 faze:

Prima din dieta Dukan este faza de atac, in care mananci doar proteine de origine animala si renunti la fructe si legume timp de 10 zile. Citeste mai multe despre faza de atac.

A doua faza este cea de croaziera, care implica mai multe proteine, dar se permit legumele la fiecare doua zile, si a treia faza, de consolidare, permite introducerea unor carbohidrati si a fructelor.

dieta dukan salate bune

Dar, in timp ce faza de atac pare cea mai dificila, pentru ca trebuie sa mananci numai carne, produse lactate si oua si deloc legume sau fructe, faza finala de stabilizare, care ar trebui sa dureze toata viata,  este cea mai dura, facandu-i pe oameni sa renunte.

Conform raportului francez, aproape doua treimi dintre oamenii care au esuat in privinta slabirii cu aceasta dieta nu au putut sa mentina aceasta faza de intretinere, in care mananci normal timp de 6 zile, dar nimic in afara de proteine in a 7-a zi. Majoritatea oamenilor nu invinuiau dieta in sine, ci incapacitatea lor de a se tine de dieta Dukan.

Unii tin dieta Dukan atunci cand folosesc suplimente de slabit precum Chocolite, Chocolate Slim sau Fizzy Slim, lucru care mie mi se pare o porcarie, sincer, deoarece dieta Dukan este oricum eficienta.

Despre oameni care au testat Dieta Dukan

Un prieten australian, care a incercat dieta Dukan de doua ori si a pus inapoi toate kilogramele pierdute, intelege la ce ma refer. Problema lui nu a fost constipatia din faza fara fructe si legume, ci incapacitatea de a respecta ziua cu proteine din fiecare saptamana.

Suna usor, dar este deraiata de o viata sociala activa si de schimbari bruste in program, declara el.

Dar, ca multi oameni care au luat parte la raport, nu invinuieste dieta, ci faptul ca nu s-a tinut de ea – si, ca o treime din francezii ce au luat parte la studiu, ar mai da o sansa dietei Dukan.

Cat despre mireasa ce a slabit 5 kg pentru nunta ei, le-a pus inapoi in luna de miere petrecuta in Europa.

Ca o “reparatie” cosmetica rapida, a fost grozava”, declara ea.” Dar dieta nu poate fi sustinuta pe termen lung- in special daca traiesti cu inca cineva.”

Poate dieta Dukan sa provoace probleme pe termen lung?

Fara mai multe cercetari, este imposibil de stiut. Dar expertii francezi care au analizat dieta Dukan zic ca dietele restrictive care actioneaza repede pot avea repercursiuni.

Una din probleme incercarile esuate de a slabi pot rani increderea in sine, ceea ce e deja o problema pentru cineva care se lupta cu kilogramele in plus si cu dpresie. Alta problema este ca luarea in greutate cand aceste diete nu functioneaza pot modifica compozitia corpului, crescand procentul de grasime si reducand masa musculara, declara doctorul Boris Hansel, medic endocrinolog de la Pitie- Salpetriere Hospital din Paris.

Cand pierdem masa musculara, metabolsimul incetineste, ceea ce inseamna ca e mai usor sa iei in greutate.

Cum este dieta Dukan in comparatie cu alte diete?

Un grup de dieteticieni, nutritionisti si doctori din Statele Unite au analizat 25 de diete si le-au aranjat in functie de cat de simple erau de urmat, de nutritive, sigure si eficiente.

Dieta Dukan a iesit pe locul 24, cu unul din dezavantajele majore fiind ca produce un dficit de potasiu, care este important in normalizarea tensiunii arteriale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *